DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
İçmimarlıkta Detay
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
IAED 470
Güz/Bahar
2
2
3
4
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Dersin amacı genel iç mekan ve mobilya detay çözümleri hakkında bilgi vermek ve öğrencilere güncel malzemeler, teknolojiler ve tekniklerle proje uygulamalarını kendine özgü ve inovatif şekillerde detaylandırabilmeleri için gerekli bilgiyi sağlamaktır. Ders, verilmiş bir iç mekanın detaylarına odaklanırken, izinler, standartlar ve söz konusu iç mekan birimlerinin hacimsel gereklilikleri konusunda farkındalık sağlamak amaçlamaktadır. Bununla ilgili olarak, bu derste, belli birimler ve fikstürlerle etkileşim içinde olan belli insan postürleri için gerekli hacimleri de incelenir. Dersin bir diğer amacı da aynı zamanda yapı çizimleri, belgeleri ve şartnameleri yoluyla tasarım iletişiminin ilkeleri konusunda bilgi vermektir. Bu anlamda, ders, temel yapı çizimi ile ilgili kabuller ve standartlar öğretmeyi amaçlar.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Öğrenci, içmimaride kullanılan temel malzeme ve detay ve üretim bilgilerini uygulayabilecektir.
  • Öğrenci, tasarım ve çizim sürecinde kurgulanan tasarımın uygulamaya uygunluğu ve gerçekleştirilebilirliğini muhakeme etme becerileri kazanacaktır.
  • Öğrenci, projelerinde kullanmak üzere yeni malzeme ve teknikleri kavrayabilecek ve uygulayabilecektir.
  • Öğrenci, inşa sürecinde paydaşlar arasındaki gerekli koordinasyonun sağlanması ve yönetmeliklere uygun uygulama çizimleri yapabilmek için evrensel ve/ya yerel standart ve metotları kullanabilecektir.
  • İç mekanlar ve verili hacimlerle ilgili standartlar, ölçüler, normlar ve konfigürasyonlar konusunda yeterli bilgiyi kazanabilecektir.
  • İç mekanlara yönelik bütüncül bir yaklaşımla etkili tasarım çözümleri geliştirebilmeleri için, kullanıcıların verili hacimlerle ilgili olarak çeşitli birimlerle ve ürünlerle ilişkilenmeleri (örn: Şezlonga uzanmak, umumi bir çamaşırhanede bir makineye çamaşır yerleştirmek) sırasında kullandıkları hacimler konusunda farkındalık kazanacaklardır.
Ders Tanımı Bu ders içmimari detay tasarımı ile ilgili bilgilerin ve tekniklerin öğretilmesini ve öğrencilerin kendi projelerinde öğrenilen bilgi ve tekniklerin kullanılması ile bir uygulama projesi ve detay projeleri geliştirmelerini kapsar. Her hafta 2 kısımdan oluşur. Birinci kısım ders anlatma, sunuş ve sınıf için tartışmaların oluşan kuramsal kısımdır. Dersin ikinci kısmı ise öğrencilerin her hafta projelerindeki tasarımlarının, uygulama ve datay çizimleri, ölçüler, stardartlar ve şartnama hazırlıklarının tartışıldığı bir çalıştay olacaktır.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Derse giriş: İçmimaride detay nedir? Neden önemlidir? A3 eskiz kağıdı, kurşun kalem ve yumaşak silgi getiriniz.
2 Detay vermenin kuralları: Hacmin gereklilikleri ve insan faktörleri üzerine tartışma - - - Stüdyo Çalışması 1: Bir Havuz Ortamı Tasarlama. Okuma: Neufert, E. (2013). Architects’ Data. p.25-3. West Sussex: Wiley-Blackwell. --- Derste kullanılacak çizim malzemeleri: Rapido seti (en az 3 farklı kalınlıkta; 0.2, 0.5 ve 0.8), A3 aydınger (kalın), kağıt bant, rapido silgisi
3 Çeşitli birimlere ve ilgili mobilyalara ilişkin çeşitli insan postürleri ile ilgili faktörler. - - - Stüdyo Çalışması 2: Halka Açık Bir Çamaşırhane Tasarlama. Okuma: Panero, J.. and Zelnik, M. (1979) Human Dimension & Interior Space: A Source Book of Design Reference Standards. New York: Watson-Guptill. - - - Derste kullanılacak çizim malzemeleri: A4 eskiz pad’leri ve bilgisayar (Autocad yazılımı yüklenmiş olarak)
4 Çalışma ortamlarında ergonomi, mekansal gereklilikler ve sirkülasyon alanları. - - - Stüdyo Çalışması 3: Bir Kuaför Salonu Tasarlama. Derste kullanılacak çizim malzemeleri: T cetveli, gönyeler, kurşun kalem (4H, 2H, H, HB), yumuşak silgi, A3 aydınger (kalın), rapido seti, kağıt bant vb.
5 Dönemin gözden geçirilmesi  
6 İç mekan standartları, ölçüler ve küçük ölçekli detaylandırma. - - - Stüdyo Çalışması 4: Bir Restoran Tasarlama. Uzantan öğretim ve çevrim içi derslerin başlaması. - - - Autocad yazılımı yüklü bilgisayarınızı getiriniz. Derste kullanılacak çizim malzemeleri: T cetveli, gönyeler, kurşun kalem (4H, 2H, H, HB), yumuşak silgi, A3 aydınger (kalın), rapido seti, kağıt bant vb.
7 Ev alanları, konfigürasyonları, standartları ve detayları. - - - Stüdyo Çalışması 5: Çağdaş yaşam alanlarının analizi. - - - Ödev 5: Çağdaş yaşamlanlarının yeniden tasarlanması. Autocad yazılımı yüklü bilgisayarınızı getiriniz. Derste kullanılacak çizim malzemeleri: T cetveli, gönyeler, kurşun kalem (4H, 2H, H, HB), yumuşak silgi, A3 aydınger (kalın), rapido seti, kağıt bant vb.
8 Yerler, duvarlar ve tavanlar için bitirme detayları Dönem Projesi çizimleri, sınıf içi çalışma ve kritikler Autocad yazılımı yüklü bilgisayarınızı getiriniz. Derste kullanılacak çizim malzemeleri: T cetveli, gönyeler, kurşun kalem (4H, 2H, H, HB), yumuşak silgi, A3 aydınger (kalın), rapido seti, kağıt bant vb.
9 Ara Sınav Derste kullanılacak çizim malzemeleri: Çeşitli kurşun kalemler (4H, 2H, H, HB), yumuşak silgi
10 Yerler, duvarlar ve tavanlar için bitirme detayları SP no 4 (Dönem Projesi üzerine) Autocad yazılımı yüklü bilgisayarınızı getiriniz. Derste kullanılacak çizim malzemeleri: T cetveli, gönyeler, kurşun kalem (4H, 2H, H, HB), yumuşak silgi, A3 aydınger (kalın), rapido seti, kağıt bant vb.
11 Donatı, sabit mobilya ve özellikli tasarım için detay Dönem Projesi çizimleri, sınıf içi çalışma ve kritikler Autocad yazılımı yüklü bilgisayarınızı getiriniz. Derste kullanılacak çizim malzemeleri: T cetveli, gönyeler, kurşun kalem (4H, 2H, H, HB), yumuşak silgi, A3 aydınger (kalın), rapido seti, kağıt bant vb.
12 Donatı, sabit mobilya ve özellikli tasarım için detay Dönem Projesi çizimleri, sınıf içi çalışma ve kritikler Autocad yazılımı yüklü bilgisayarınızı getiriniz. Derste kullanılacak çizim malzemeleri: T cetveli, gönyeler, kurşun kalem (4H, 2H, H, HB), yumuşak silgi, A3 aydınger (kalın), rapido seti, kağıt bant vb.
13 Şartname ve dokümantasyon Dönem Projesi çizimleri, sınıf içi çalışma ve kritikler Autocad yazılımı yüklü bilgisayarınızı getiriniz.
14 Öğrenci Sunumları (grup çalışması mock-up detay) Mock-up uygulaması ve ilgili dokümanların (detay çizimleri) teslimi.
15 Genel değerlendirme
16 Genel değerlendirme
Ders Kitabı Plunkett, Drew. 2010. Construction and Detailing for Interior Design. London: Laurence King.
Önerilen Okumalar/Materyaller

De Chiera, J., Panero, J. and Zelnik, M. (2001) Time Saver Standards for Interior Design and Space Planning, New York: McGraw-Hill.

Plunkett, Drew. 2010. Construction and Detailing for Interior Design, London: Laurence King.

McLeod, Virginia. 2010. Encyclopedia of Detail in Contemporary Residential Architecture, London: Laurence King.

Ashcroft, Roland. 1992. Construction for Interior Designers, 2nd Ed. London: Pearson, Longman.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
3
15
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
20
Proje
1
35
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
100
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
4
64
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
Sınıf Dışı Ders Çalışması
5
2
10
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
2
Proje
1
30
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
4
Final Sınavı
    Toplam
110

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Bir içmimar ve çevre tasarımı profesyonelinin çeşitli görev ve sorumluluklarını yürütür, uygular ve yönetir.

X
2

Meslek alanının, belirli yerel ve bölgesel ihtiyaçlarının ve gelişmelerinin farkına varır, bunları analiz eder ve uygulamaya entegre eder.

3

Meslek alanı içinde, ulusal ve uluslararası düzeyde diğer birey ve gruplarla işbirliği yapar ve iletişim kurar.

X
4

Profesyonel pratik için bağımsız eleştirel yaklaşımları geliştirir, entegre eder ve teşvik eder.

5

Mesleklerinin sosyal ve çevresel konularını ve sorumluluklarını anlar.

6

En güncel araştırmaları, buluşları, eğilimleri ve teknolojileri tanımlar, değerlendirir ve kullanır.

X
7

Alanındaki ulusal ve uluslararası standartları ve yönetmelikleri değerlendirir.

X
8

Görsel, sözel ve yazılı formatlar içinde tasarım fikirlerini sunma ve iletişim kurma yeteneklerini geliştirir.

X
9

Tasarıma yönelik, ulusal ve uluslararası düzeyde multidisipliner bir bakış açısı kazanır.

10

Güçlü yanlarının farkına varır ve bunları bir ortam içinde geliştirir.

11

Bir yabancı dili kullanarak içmimarlık ve çevre tasarımı ile ilgili bilgi toplar ve meslektaşları ile iletişim kurar.

X
12

İkinci yabancı dili orta düzeyde kullanır. 

13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest